Storitev bus masteringa

V naši ponudbi zraven standarnega masteringa posnetkov nudimo tudi bus mastering storitev za stranke, ki želijo, da ima naš mastering inžiner čimveč nadzora nad posnetkom v procesu masteriziranja. Za večino posnetkov bo že klasični stereo mastering prinesel več kot odlične rezultate. Posebej za glasbenike, ki pa imajo raje, da naš audio inžiner prevzame kontrolo tudi nad miksom nudimo bus mastering. Masteriziranje bus posnetkov nam omogoča, da se bolj poglobimo v miks ter tako veliko bolj natančno in fino upravljamo s frekvencami in posameznimi nivoji. Velikaprednost takšnega masteringa je zmožnost odprave morebitnih nepravilnosti v miksu, ki jih pri stereo posnetku ne bi bilo možno popraviti.

Kaj je bus mastering?

Pri bus masteriziranju nam glasbenik posreduje več stereo posnetkov v katerih so združeni posamezni instrumenti. Tako npr. glasbenik pošlje 4 stereo wav posnetke (v enem so vse kitare, en z glavnim vokalom, en z bobni, en s spremljevalnimi vokali, itd…). Naš inžiner nato pri vsakem posnetku posebej nastavi frekvence in nivoje ter odpravi morebitne nepravilnosti. Nato združi vse posneteke v enega in masterizira končni posnetek. Ker imamo na tak način dostop do posameznih skupin inštrumentov ima inžiner več možnosti narediti fine popravke in odpraviti morebitne probleme.

Priprava miksa za bus mastering

Za bus mastering je potrebno posamezne inštrumente združiti v skupine in iz njih narediti posnetek. Pomembno je, da se združijo podobno zveneči inštrumenti, sprejmemo pa največ 8 posnetkov za posamezno pesem. Set posnetkov za bus masteriziranje bi npr. pripravili tako: boben in tolkala, glavni vokal, spremljevalni vokali,  ritmična kitara, lead kitara in bas. Kot pri vseh mastering posnetkih velja pravilo, da pustite -3db do -6db headrooma in odstranite morebitne master bus procesorje iz posnetkov. Posamezni posnetki morajo biti natanko enakega trajanja in se morajo začeti in končati enakočasno (to je izjemno pomembno, da se posnetki poravnajo, ko so v miksu zduženi v celoto).